فهرست مطالب

فیزیولوژی محیطی گیاهی - پیاپی 58 (تابستان 1399)

نشریه فیزیولوژی محیطی گیاهی
پیاپی 58 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محبوبه ریاحی، اکبر مستاجران*، مهران میراولیایی صفحات 1-10
    شوری یکی از مهمترین تنش های محیطی است که موجب خسارت شدید به محصولات باغی و زراعی و همچنین کاهش تنوع زیستی در گیاهان می گردد. مقاومت به شوری در طول جوانه زنی و رشد اولیه دانه رست ها در مورد 18 رقم گندم (Triticum aestivumL.؛ شامل ارقام بومی، غیر بومی و هیبرید) در چهار سطح کنترل، 100، 200 و 250 میلی مولار کلرور سدیم مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و با سه تکرار تصادفی در آزمایشگاه تحقیقاتی گروه زیست شناسی دانشگاه اصفهان در سال 1394 انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش سطح شوری در محیط کاشت، شاخص های مختلف جوانه زنی با شدت بیشتری تحت تاثیر قرار گرفت. مقایسه میانگین صفات نشان داد که ارقام مختلف گندم واکنش های متفاوتی داشتند. این ارقام از نظر مقاومت به شوری طبقه بندی شده و ارقام سرخ تخم، هامون، سیوند،، بزوستایا، سپاهان و روشن در گروه مقاوم و ارقام قدس، گاسپارد، کرج و نوید در گروه حساس و پایین دندروگرام قرار گرفتند. سرخ تخم و قدس از نظر شاخص استرس جوانه زدنی (GSI) و شاخص تحمل شوری (STI) به ترتیب بیشترین و کمترین میزان شاخص را نشان داده بودند. همچنین دیده شده که تیمارهای مختلف شوری اثر قابل توجهی بر درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه و همچنین وزن خشک ریشه و ساقه در تمام ارقام مورد مطالعه داشته است. تمام متغیرهای اندازه گیری شده با افزایش سطح شوری کاهش معنی داری نشان دادند.
    کلیدواژگان: تحمل شوری، تنش شوری، جوانه زنی، گندم، وزن خشک
  • سید مهدی صفوی* صفحات 11-27
    در این پژوهش اثر تنش خشکی بر برخی ویژگی‎های آگروفیزیولوژیک 15 ژنوتیپ آفتابگردان شامل سه رقم شاهد، هشت لاین اینبرد و چهار رقم مصنوعی در مزرعه تحقیقاتی معاونت موسسه تحقیقات کشاورزی دیم (سرارود، کرمانشاه) در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی، در سه تکرار و دو محیط (بدون تنش و تنش خشکی) طی سال زراعی 93-1392 بررسی شد. میانگین عملکرد دانه ژنوتیپ‏ها در شرایط بدون تنش 715 و در شرایط تنش 579 کیلوگرم در هکتار بدست آمد که نشان‎دهنده کاهش 02/19 درصدی در اثر تنش خشکی می‎باشد. رقم شاهد Zaria و لاین Sil-292 با بیش از 30 درصد، بیشترین درصد کاهش عملکرد را داشتند. ارقام مصنوعی Sil-94، Sil-54 و Sil-96 با کمتر از 5 درصد، کمترین درصد کاهش را به خود اختصاص دادند. دامنه میزان روغن دانه در شرایط بدون تنش از 5/45 تا 7/51 درصد و در شرایط تنش خشکی از 4/35 تا 9/49 درصد متغیر بود. تنش خشکی سبب کاهش حدود 10 درصدی روغن دانه ژنوتیپ‏ها گردید. در مجموع، اعمال تنش خشکی منجر به زودگلدهی و زودرس شدن، کاهش صفات زراعی و مورفولوژیک و محتوای روغن دانه و افزایش نشت یونی و میزان آب نسبی از دست رفته برگ ها گردید. با استفاده از روش مجموع رتبه و بررسی پارامترهای آن، ژنوتیپ‎های SIL-54، SIL-42، SIL-140 و SIL-237 به‎عنوان متحمل‎ترین ژنوتیپ‎ها شناخته شدند. این ژنوتیپ‎ها بر اساس دیاگرام بای‎پلات نیز به‏عنوان برترین ژنوتیپ‎ها تحت هر دو شرایط معرفی شدند.
    کلیدواژگان: بای‎پلات، روغن دانه، شاخص‎های تحمل تنش، عملکرد دانه، قطر طبق، نشت یونی
  • مهرداد زرافشار*، سید کاظم بردبار، محمد متینی زاده، علیرضا عباسی، محمدرضا نگهدار صابر، شهرام احمدی، سعید بهرامی، حسن رضایی صفحات 28-37

    مطالعه فاکتورهای مختلف اثرگذار در جهت ارتقاء رشد نهال های موجود در نهالستان و عرصه های جنگل کاری از اهمیت زیادی برخوردار است. از طرفی، با وجود اینکه سیلیکون به عنوان یک عنصر ضروری در گیاهان شناخته نشده، اما اثرات مفید فراوانی بر گیاهان دارد. به همین منظور آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی در 5 سطح تیمار برای ارزیابی غلظت های مختلف سیلیکا بر برخی پارامترهای رشد و جذب عناصر غذایی در نهال های بلوط ایرانی طراحی و اجرا گردید. برای هر تیمار 10 گلدان در نظر گرفته شد و تیمارهای اعمال شده شامل سطوح شاهد و آبیاری با غلظت های 50، 150، 350 و 500 میلی گرم در لیتر سیلیکا (بر اساس ظرفیت زراعی) صورت گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که اگرچه سیلیکا بر مقدار قطر طوقه نهال ها تاثیر معنی دار آماری نداشت، اما حجم ریشه و قطر ساقه نهال های تیمار شده با 500 میلی گرم در لیتر سیلیکا تا بیش از 50% بیشتر از نهال های شاهد بود. از سوی دیگر، نهال هایی کوددهی شده با غلظت 500 میلی گرم در لیتر سیلیکا دارای بیشترین زی توده خشک نسبت به شاهد و دیگر تیمارها بودند به طوری که حدود 68 تا 80 درصد افزایش در زی توده برگ، ساقه و ریشه این نهال ها نسبت به نهال های شاهد مشاهده شد. بیشترین جذب عناصر نیتروژن، پتاسیم و کلسیم مربوط به تیمار 150 میلی گرم در لیتر بود. با این وجود، سیلیکا در غلظت های پایین سبب کاهش جذب عناصر منگنز، مس و روی شد و در کل مقدار جذب آهن در حضور سیلیکا کاهش یافت. در نهایت می توان اذعان داشت که استفاده از کود سیلیکا در این پژوهش سبب افزایش زی توده کل نهال های بلوط و همچنین افزایش جذب ماکروالمنت ها شد که این یافته می تواند در نهالستان های جنگلی برای تولید نهال مورد عنایت قرار گیرد. با این وجود برای درک مکانیسم آن مطالعات تکمیلی از جمله آنالیز بیان ژن و پروتئین ها مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: سیلیکون، نهال جنگلی، جنگل های زاگرس، کود دهی، نهالستان
  • فرهاد صادقی، مهدی رحیمی* صفحات 38-47
    به منظور بررسی واکنش 15 لاین S6 ذرت به تنش خشکی، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1394 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته کرمان اجرا گردید. در این مطالعه فاکتور اصلی تنش در دو سطح (نرمال با دور آبیاری 5 روز و تنش کم آبیاری با دور آبیاری 10 روز) و فاکتور فرعی لاین ذرت در 15 سطح بود. نتایج نشان داد که بین سطوح تنش و لاین ها از نظر تمام صفات مورد بررسی (کلروفیلa، کلروفیلb، کلروفیل کل، کاروتنوییدها، قندهای احیاءکننده، محتوای پروتئین و پرولین) اختلاف معنی داری وجود داشت. مقایسه میانگین لاین ها نشان داد که لاین 9، 3 و 5 بیشترین مقدار پرولین را در شرایط تنش خشکی دارا بودند. کمترین ضریب تغییرات فنوتیپی مربوط به صفت محتوای پروتئین کل و بیشترین آن مربوط به پرولین بود و بقیه صفات در این بین قرار داشتند. تجزیه خوشه ای لاین های مورد مطالعه را در شرایط نرمال، تنش خشکی و میانگین هر دو شرایط به ترتیب در چهار، پنج و شش گروه قرار داد و درصد شباهت گروه بندی آن ها با یکدیگر بالا بود. براساس نتایج تجزیه خوشه ای و مقایسات میانگین، لاین هایی که فاصله ژنتیکی زیادی با هم داشتند در یک گروه قرار گرفتند. به این ترتیب سه گروه که هر کدام پنج لاین داشتند، حاصل شد تا در برنامه ریزی پروژه های اصلاحی و برنامه های دورگه گیری مورد استفاده قرار گیرند. همچنین لاین 9 میانگین بالایی برای اکثر صفات مورد مطالعه در هر دو شرایط نشان داد و می تواند به عنوان لاین امیدبخش در آزمایشات بعدی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پرولین، تجزیه خوشه ای، تنش خشکی، ذرت، قندهای محلول
  • حمیده سادات امیرلطیفی، شادمان شکروی*، آرین ساطعی، مازیار احمدی گلسفیدی، مهرعلی محمود جانلو صفحات 48-60
    در این تحقیق امکان تغییر در رشد، توده زنده و رنگیزه های فتوسنتزی سیانوباکتری خاکزی Calothrix sp. FS 65، از طریق دو عامل پیش تیمار با غلظت های مختلف (17، 80 و 160 میلی مولار) کلرور سدیم و زمان (24 و 96 ساعت) بررسی شد. سیانوباکتری پس از تخلیص به مدت 24 ساعت و 96 ساعت در شوری 17، 80 و 160 میلی مولار کلرور سدیم قرار گرفت و سپس به محیط کشت عادی فاقد نمک اضافی منتقل گردید. سنجش ها شامل بقا و رشد، سنجش های رنگیزه ای در زیوه (فیکوسیانین، آلوفیکوسیانین، فیکواریترین، کلروفیل) و مقایسه تاثیر توام زمان و شوری بر نسبت های فتوسیستمی نمونه بود. نتایج نشان داد که پیش تیمارهای 24 ساعت، قادر به حذف کامل فاز تاخیری در رشد نمونه بودند. با توجه به نقش فاز تاخیری در خوگیری از طریق ایجاد ساختارهای لازم فعالیت نیتروژنازی و نیز پوشش های هوشمند برون سلولی، حذف فاز تاخیری می تواند دستاورد قابل توجهی تلقی گردد. محتوای اجزای سازنده فیکوبیلی زوم یعنی فیکوسیانین، فیکواریترین و آلوفیکوسیانین تحت تاثیر 96 ساعت در شوری 160 میلی مولار تا بیش از 60 درصد افزایش یافت. نسبت فتوسیستم یک به دو در شوری 17 میلی مولار و زمان 24 ساعت به بیشینه خود رسید و در شوری 160 میلی مولار و 96 ساعت کاهش معنی دار داشت. در زمان ها و تیمارهای بینابینی اختلاف وجود داشت ولی معنی دار نبود. روی هم رفته استفاده از پیش تیمارهای ساده شوری و زمان توانست کارایی انتقال انرژی در فتوسیستم ها و  تولید انرژی و ردکتان را  افزایش دهد که برای بیوتکنولوژی کشت های انبوه امتیاز بزرگی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: اکوفیزیولوژی، پیش تیمار، سیانوباکتری، شوری، کالوتریکس
  • حسین گرگینی شبانکاره*، سارا خراسانی نژاد، وحید شریعتی، حسن سلطانلو صفحات 61-78

    به منظور بررسی اثر رژیم آبیاری و محلول پاشی اسیدآبسیزیک بر برخی عوامل فیزیولوژیک و تبادلات گازی اسطوخودوس (Lavandula angustifolia cv. MunsteadOrganic) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان طی سال های زراعی 97-1396به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش در چهار سطح رژیم های آبیاری (شامل 100-90، 80-70، 60-50 و 40-30 درصد ظرفیت زراعی) و سه سطح اسیدآبسیزیک (شامل صفر، 15 و 30 میکرومولار در لیتر) لحاظ گردید. نتایج نشان داد افزایش رژیم آبیاری سبب کاهش کلروفیل a، b و a+b، تبادلات گازی و محتوای آب نسبی برگ گردید. در حالی که کارایی مزوفیلی، کارآیی مصرف آب و کارآیی مصرف آب داخلی برگ افزایش یافت. اسیدآبسیزیک نیز بر تمامی صفات مورد بررسی به جز کاروتنوییدها اثر معنی دار داشت و این اثر به جز برای صفات کارایی مصرف آب که در 15 میکرومولار بیشترین بودند برای سایر صفات در 30 میکرومولار در لیتر به حداکثر خود رسید. همچنین اثر متقابل رژیم آبیاری و کاربرد اسیدآبسیزیک به جز برای صفت کلروفیلa+b  برای سایر صفات مورد بررسی معنی دار بود و بیشترین این صفات از کاربرد 30 میکرومولار اسیدآبسیزیک مشاهده شد. محلول پاشی 15 میلی گرم در لیتر اسیدآبسیزیک در شرایط رژیم آبیاری 40-30 درصد ظرفیت زراعی به ترتیب موجب افزایش 04/25 و 75/38 درصدی کارایی مصرف آب داخلی برگ و کارایی مصرف آب نسبت به عدم کاربرد اسیدآبسیزیک در این سطح خشکی گردید. به طورکلی نتایج این آزمایش، کاربرد 15 میکرومولار در لیتر اسیدآبسیزیک را در شرایط رژیم آبیاری 40-30 درصد ظرفیت زراعی به عنوان بهترین تیمار جهت دریافت بیشترین کارایی مصرف آب معرفی می کند، زیرا با مصرف کمتر آب و کاربرد اسیدآبسیزیک در شرایط تنش، می توان به سطوح بالاتری از عملکرد اسیدآبسیزیک در القاء تحمل به خشکی دست یافت.

    کلیدواژگان: فتوسنتز خالص، کارآیی مصرف آب، کاروتنوئیدها، کلروفیل، محتوی آب برگ
  • محمود اسدی، سمیه روحانی*، جواد فتاحی مقدم، بابک باباخانی، پروانه راهداری صفحات 79-93

    زمان مناسب برداشت نقش مهمی در حفظ کیفیت میوه در شرایط انبارداری دارد. برداشت زودهنگام یا با تاخیر می تواند منجر به طعم ناخوشایند، عدم نگه داری در انبار و شکل ظاهری نامتناسب شود. به این منظور آزمایشی با هدف بررسی زمان برداشت و دوره انبارداری بر شاخص های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی با 3 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل 4 زمان برداشت (بر اساس شاخص مواد جامد محلول) 5، 5/6، 8 و 5/9 درجه بریکس و 4 دوره انبارداری صفر، 30، 60 و 90 روز در نظر گرفته شد. بر مبنای تیمارهای آزمایشی صفاتی نظیر آب میوه، مواد جامد محلول (TSS)، اسیدیته قابل تیتراسیون (TA)، نسبت TSS/TA، محتوای نشاسته و پروتئین، رنگدانه های میوه، ترکیبات فنلی، فعالیت آنتی اکسیدانی، ویتامین ث، محتوای قند کل و قندهای احیاشونده در میوه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که در تمامی تیمارهای برداشت، افزایش دوره انبارداری موجب افزایش معنی دار TSS، TA، محتوای پروتئین، فنل کل، ویتامین ث، محتوای قند کل، قند احیاشونده و ظرفیت آنتی اکسیدان شد. با افزایش شاخص برداشت و دوره انبارداری محتوای کلروفیل a، b، کلروفیل کل و کاروتنوییدها افزایش معنی داری داشت. نتایج این پژوهش نشان داد که دوره های 60 و 90 روز انبارداری نقش مهمی در افزایش شاخص های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی میوه کیوی (به جز صفاتی نظیر آب میوه، محتوای نشاسته، نسبت TSS/TA و فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز) در تمامی زمان های برداشت دارد.

    کلیدواژگان: دوره انبارداری، زمان برداشت، ظرفیت آنتی اکسیدان، کلروفیل، کیوی
  • سیده مهری جوادی*، مینا بیگ محمدی صفحات 94-103

    عملکرد و کیفیت عصاره برگی گیاه چای (Camellia sinensis L.) به عنوان یک نوشیدنی سالم در سراسر جهان،بستگی به رشد رویشی شاخساره و خواب جوانه دارد. خواب جوانه در مرحله برداشت برگ باعث افزایش فاصله برداشت برگ می شود و عملکرد را کاهش می دهد. در این مطالعه تغییرات فعالیت آنزیم های آنتی اکسیداتیو در جوانه های فعال و خواب گیاه چای در دو رقم کلون 100 و هیبرید بررسی شد. نتایج نشان داد تغییرات معنی داری در فعالیت آنزیم های مورد بررسی وجود داشت که حاکی از وجود تنوع ژنتیکی بین آنها بود. فعالیت آنزیم ها از جمله آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز و پراکسیداز در جوانه خواب بالاتر از جوانه فعال بود، اما فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز در جوانه فعال بیشتر از جوانه خواب بود. با توجه به نتایح بدست آمده به نظر می رسد تغییرات بیوشیمیایی در ایجاد جوانه خواب و جوانه فعال نقش داشته و از این تغییرات می توان به عنوان نشانگر بیوشیمیایی در برآورد تشخیص عملکرد ارقام چای و کاهش دوره خواب جوانه بهره جست.

    کلیدواژگان: چای، جوانه خواب، جوانه فعال، فعالیت آنزیم آنتی اکسیدانی
|
  • Mahboobeh Riahi, Akbar Mostajeran *, Mehran Miroliaei Pages 1-10
    Salinity is a major environmental stress that causes severe damage to crops and horticultural crops and also reduces plant biodiversity. In order to study the resistance to salinity during seed germination and early growth, 18 strains of wheat cultivars (Triticum aestivum L.; Including car, non-indigenous and hybrid carcasses) were investigated at four levels of control, 100, 200 and 250 mM sodium chloride. The experiments were conducted with a complete randomized block design in three replications in the research laboratory of department of Biology, University of Isfahan, 2015. The results showed that with increasing NaCl level in the culture media, germination indices were affected with more intense. Comparison of mean traits showed that different cultivars of wheat had different reactions. These cultivars were classified in two groups, so that Sorghtoghm, Hamon, Sivand, Bezostaya, Sepahan and Roshan were placed in resistant groups and Ghods, Guspard, Karaj and Navid cultivars were placed in sensitive and low dendrogram groups. Sorghtoghm and Ghods were shown to have the highest and lowest index for germination stress index (GSI) and salinity tolerance index (STI) respectively. The results showed that the different levels of salinity had significant effects on germination percent, germination rate, seedlings stem and root length, root, and shoot dry weight. All measured variables showed a significant decrease with increasing salinity level.
    Keywords: dry weight, germination, salinity tolerance, Salt stress, Wheat
  • SEYED MEHDI SAFAVI * Pages 11-27
    At this study, the effect of drought stress on some agro-physiological characteristics of 15 sunflower genotypes including three check cultivars, eight inbred lines and four synthetic cultivars was evaluated using Randomized Complete Blocks Design (RCBD) with three replicates under non-stress and drought stress conditions at Dryland Agricultural Research Sub-Institute (Sararood Station), AREEO, Kermanshah, Iran during 2013-2014 cropping year. The mean kernel yield of genotypes was 715 and 597 kg/ha under non-stress and stress conditions, respectively which shows a 19.02% reduction due to drought stress. Check cultivar “Zaria” and line “Sil-292” had the highest percentage of yield loss with more than 30%. Synthetic cultivars “Sil-94”, “Sil-54” and “Sil-96” had the lowest percentage of reduction with less than 5%. Kernel oil content ranged from 45.5 to 51.7% in non-stress conditions and from 35.4 to 49.9% in drought stress conditions. Drought stress caused about 10% decrease in kernel oil of the genotypes. Overall, drought stress caused early flowering, reduced agronomic and morphological traits and kernel oil content and increased relative electrolyte leakage and leaf relative water loss. Genotypes “SIL-54”, “SIL-42”, “SIL-140” and “SIL-237” were recognized as the most tolerant genotypes using ranking method and its parameters. These genotypes were identified as the best genotypes based on the biplot diagrams under the both conditions.
    Keywords: Biplot, Oil content, Drought tolerance Indices, Head diameter, Electrolyte leakage
  • Mehrdad Zarafshar *, Seyed Kazem Bordbar, Mohammad Matinizadeh, Alireza Abbasi, Mohammadreza Negahdarsaber, Shahram Ahmadi, Saied Bahrami, Hassan Rezaie Pages 28-37

    The study of various affecting factors in order to promote seedling growth at nursery and afforestation areas is very important. Although silicon is not recognized as an essential element in plants, it has very beneficial effects on plant species. For this purpose, an experiment was conducted following a completely randomized design with 5 treatments to evaluate different concentrations of silica on some growth parameters and nutrient uptake in Iranian oak seedlings. For each treatment, 10 pots were considered and treatments were performed including control and irrigation treatments with concentrations of 50, 150, 350 and 500 mg L-1 silica (based on field capacity). The result showed that silica had no statistically significant effect on basic diameter but root volume and stem diameter in seedlings treated with 500 mg L-1 were greatre around more than 50% in comparison with control seedlings. On the other hand, seedlings treated with 500 mg L-1 silica had the highest dry biomass compared to control and other treatments so that the leaf, stem and root biomass of the treatment were higher around 68-80% than control seedlings. The highest absorption of nitrogen, potassium and calcium were observed in 150 mg L-1 treatment. However, at low concentrations, silica decreased the uptake of manganese, copper and zinc and decreased the amount of iron uptake in the presence of silicon. Finally, it can be concluded that the use of silica in this study increased the total biomass of oak seedlings and also increased the absorption of macro elements so, the finding can be considered in forest nursery to seedling production. Nevertheless, further studies are needed to understand its mechanism, including gene and protein expression analysis.

    Keywords: silicon, Forest seedling, Zagros forests, Fertilization, Nurseries
  • Farhad Sadeghi, Mehdi Rahimi * Pages 38-47
    In order to investigate the response of 15 maize S6 lines to drought stress, a split plot design based on randomized complete block design with three replications was conducted in 2015 year at the research field of Graduate University of Advanced Technology, Kerman, Iran. In this study, the main factor was stress at two levels (normal with five days irrigation and low irrigation with ten days irrigation) and the sub-factor was maize line at 15 levels. The results showed that there were significant differences between stress levels and lines for all studied traits (chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, carotenoids, soluble sugars, protein and proline content). Mean comparison of lines showed that lines 9, 3 and 5 had the highest proline content under drought stress conditions. The lowest phenotypic coefficient of variation was for total protein (2.59) and the highest for proline (74.17). Cluster analysis divided the studied lines into four, five and six groups in normal, drought and mean conditions, respectively, and the similarity of their grouping was high. Based on the results of cluster analysis and mean comparisons, lines with high genetic distance were grouped together. Thus, three groups, each with five lines, were found to be used in the planning of breeding projects and cross-breeding programs. Line 9 also showed a high mean for most of the studied traits in both conditions and it can be considered as a promising line in future experiments.
    Keywords: Cluster analysis, Drought stress, Maize, Proline, Soluble sugars
  • Hamideh Sadat Amirlatifi, Shadman Shokravi *, Aryan Sateei, Mazyar Ahmadi Golsefidi, Mehrali Mahmoudjanlo Pages 48-60
    Possibility of the growth, biomass and photosynthetic pigment content fluctuations were surveyed in the soil cyanobacterium Calothrix sp. FS 65 via the combinations of two parameters means different concentration of salinity (17 , 80 and 160 mM) and time (24 and 96 hours). After purification, axenic culture of the cyanobacterium was pretreated with 24 and 96 hours in 17, 80, and 160 mM NaCl and then moved to usual culture media without extra salinity. Analysis included survivality and growth, in vivo pigment (phycocyanin, allophycocyanin, phycoerythrin and chlorophylls) and comparison of the combination of time and salinity on photosystem ratios. Results showed that the 24 hours pretreatments cause the complete deletion of the lag phase of the growth curve of such a strain. This may be an outstanding result regarding the role of lag phase on the acclimation processes and essential compartments of the nitrogenase and meanwhile intelligent outer layers envelopes. The main components of phycobilisomes means phycocyanin, phycoerythrin and allophycocyanin increase more than sixty percent after 96 hours pretreatment in 160 mM salinity. The phosystems ratio reached to the maximum at 24 hours after 17 mM salinity and then decreased significantly at the 96 mM at 96 hours after inoculation. The difference between the intercalary times and treatments seems insignificance despite that there was obvious difference. Collectively, using pretreatments may have considerable effects on the energy transfer in photosystems and the production of the energy and reductans which seem the great advantageous for the large scale cultivation technology.
    Keywords: Calothrix, Cyanobacteria, Eco physiology, Pretreatment, Salinity
  • Hossein Gorgini Shabankareh *, Sarah Khorasaninejad, Vahid Shariati, Hasan Soltanloo Pages 61-78

    In order to study the effects of irrigation and abscisic acid regime on physiological factors and gas exchanges of Lavandula angustifolia CV. Organic Munestead, a pot experiment was conducted as factorial based on randomized complete block design with three replications at Plant Production faculty of Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, during growing season of 2016- 17. The treatments were four levels of irrigation regimes (30-40, 50-60, 70-80 and 90-100 percent field capacity) and Abscisic acid including three levels (0, 15 and 30 Mm/L). The results showed that irrigation regimes increase chlorophyll a, chlorophyll b, chlorophyll a+b, gas exchange and RWC. Abscisic acid had significant effect on all traits except of carotenoid content that except to efficiency of water consumption was Abscisic acid 15 Mm/L, the others were the highest in Abscisic acid 30 Mm/L. Also interaction effect of irrigation regimes and Abscisic acid was significant for all traits except of chlorophyll a+b. Abscisic acid 15 Mm/L spray and irrigation regimes 30-40 percent field capacity increase 25.04 and 38,75 in efficiency of leaf water consumption and efficiency of water consumption, respectively. Generally, Abscisic acid 15 Mm/L application and irrigation regimes 30-40 percent field capacity Introduces the best treatment, due to the lower consumption of water and the use of Abscisic acid in stress conditions, higher levels of Abscisic acid can be achieved in inducing drought tolerance.

    Keywords: Carotenoid, Chlorophyll, Efficiency of water consumption, Pure photosynthesis, rwc
  • Mahmoud Asadi, Somayeh Rohani *, Javad Fatahi Moghadam, Babak Babakhani, Parvaneh Rahdari Pages 79-93

    Proper harvesting time plays an important role in maintaining fruit quality during storage. Early or delayed harvesting results in unpleasant taste, inability to store and inappropriate appearance. In order to evaluate the effects of harvest time and storage period on physiological and biochemical parameters was conducted with three replications. Tests were carried out with four harvesting time (Based on the total soluble solids (TSS) index), i.e., 5, 6.5, 8 and 9.5 °Brix and four storage time, i.e., 0, 30, 60 and 90 days. Based on the experimental treatments, traits such as fruit juice, TSS, TA, TSS/TA ratio, starch and protein content, fruit pigments, phenolic compounds, antioxidant activity, vitamin C, total sugar content and reducing sugars content in fruit were measured. The results showed that in all harvesting treatments, increasing the storage period significantly increased TSS, TA, protein content, total phenol, vitamin C, total sugar content, reducing sugar and antioxidant capacity. Chlorophyll a, b, total chlorophyll and carotenoid contents increased significantly with increasing harvest index and storage period. The results of this study showed that 60 and 90 days storage periods play an important role in increasing physiological and biochemical indices of kiwifruit (except traits such as fruit juice, starch content, TSS/TA ratio and superoxide dismutase activity) in all harvest treatments.

    Keywords: Chlorophyll, storage period, Antioxidant capacity, Harvest time, Kiwi fruit
  • Seyede Mehri Javadi *, Mehri Beigmohamadi Pages 94-103

    The yield and quality of tea depend on the shoot growth and bud dormancy. Tea (Camellia sinensis) is one of the natural sources of bioactive compounds, such as caffeine, catechins, and antioxidants, which is consumed as a “health drink” due to its beneficial medicinal properties. The bud dormancy increases the distance of leaf plucking and reduces the yield of tea. In this study, activities of antioxidant enzymes were assessed in banjhi and active buds in two cultivars, clone 100 and hybrid. The results showed that there were significant differences in antioxidant enzyme activity, indicating genetic diversity between them. The activities of enzymes such as ascorbate peroxidase, catalase and peroxidase in the banjhi buds were higher than the active buds, however, in banjhi buds, the peroxidase activity was higher than the active budsThe yield and quality of tea, which is consumed as a “health drink”, depend on the shoot growth and bud dormancy. The bud dormancy increases the distance of leaf plucking and reduces the yield of tea. In this study, activities of antioxidant enzymes were assessed in banjhi and active buds in two cultivars, clone 100 and hybrid. The results showed that there were significant differences in antioxidant enzyme activity, indicating genetic diversity between them. The activities of enzymes such as ascorbate peroxidase, catalase and peroxidase in the banjhi buds were higher than the active buds, however, in banjhi buds, the peroxidase activity was higher than the active buds. According to the results, it seems that biochemical changes are involved in the development of banjhi bud and active bud and these changes can be used as a biochemical marker not only in detecting the yield of tea cultivars but also in reducing the dormant periods.

    Keywords: Camellia sinensis, Bud dormancy (banjhi), active Bud, Antioxidant, Enzyme activity